Vrijblijvend advies Deskundige informatie Jarenlange expertise
Hulp nodig? Bel vrijblijvend 085 - 10 44 904

Roetfilter EuronormEuronormen

De emissienorm, ook wel Euronorm genoemd geeft aan hoeveel schadelijke stoffen de uitlaatgassen van een auto mogen bevatten. Dit gaat om de volgende schadelijke stoffen: de hoeveelheid koolmonoxide (CO), koolwaterstoffen (HC), roetdeeltjes/fijnstof (PM) enstikoxide (NOx). In de loop der jaren zijn deze regels steeds verder aangescherpt. Emissies van nieuwe motoren liggen voornamelijk voor stikstof (NOx) en fijnstof (PM) meer dan 90% lager dan begin jaren '90.


Wat is het doel van emissienormen?


Emissienormen zijn er om lucht en milieuvervuiling door gemotoriseerde zoveel mogelijk tegen te gaan, door schadelijke stoffen in uitlaatgassen te minimaliseren. Voertuigen krijgen een bepaalde Euronorm toegewezen afhankelijk van het bouwjaar en de uitstoot. Aan de hand van deze Euronorm wordt ook de wegenbelasting berekend en is er te zien in welke zone`s de voertuigen mogen komen.

In grote delen van Duitsland zijn er al ‘umweltzones’ van kracht waar alleen auto`s met een groen milieuzonevignet mogen rijden. Ook in Nederland zijn er steeds meer gebieden waar een bepaalde Emissienorm verplicht is om deze gebieden in te mogen.


De schadelijke stoffen


Het motoruitlaatgas bevat behalve onschadelijke producten zoals waterdamp, kooldioxide en stikstof, ook schadelijke stoffen die voor mensen en/of het milieu gevaarlijk zijn.


Koolmonoxide (CO)


Koolmonoxide is een kleur, reuk en smaakloos gas en is een verbinding van koolstof en zuurstof.

Dit ontstaat bij een onvolledige verbranding en is zeer giftig bij inademing. Wanneer koolmonoxide in de bloedbaan terecht komt kunnen de rode bloedlichaampjes geen zuurstof meer binden. Bij een concentratie van 1,28% koolmonoxide in de luchtwegen kan een mens binnen enkele minuten stikken.


Stikstofoxiden (NOx)


Stikstofoxiden ( ook wel stikoxiden ) zijn gasvormige oxiden van stikstof (N) . Nox is een afkorting voor meerdere mogelijke verbindingen met stikstof. Als het in aanraking komt met water, dus ook nevel/mist, ontstaan er zuren die de slijmvliezen irriteren en schade aan de longen kunnen veroorzaken.


Koolwaterstoffen (HC)


Koolwaterstoffen zijn chemische verbindingen bestaande uit koolstof (C) en waterstof (H).

Deze stof bevind zich in grote hoeveelheden in olie, aardgas en kolen. Sommige koolwaterstof verbindingen veroorzaken kanker. Bij aanraking met zonlicht transformeren koolwaterstof en stikoxide tot ozon. In de onderste lagen van de atmosfeer is ozon een schadelijke stof die slijmvliezen irriteert en hoofdpijn en misselijkheid veroorzaakt. een verhoogde concentratie van ozon in de lucht kan ook ernstige schade aan de vegetatie tot gevolg hebben.

Richtlijnen

Euronorm          Ingangsdatum          
Euronorm 1 Juli 1992
Euronorm 2 Januari 1996
Euronorm 3 Januari 2000
Euronorm 4 Januari 2005
Euronorm 5 September 2009
Euronorm 6 September 2014
Roetfilters.nl wordt mede mogelijk gemaakt door:

      Fabrikant
      Im- en export
      Afnemers in heel Europa
alt
Hulp nodig?
Neem contact op voor vrijblijvend advies.
© Roetfilters.nl. Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.